BAHAN BAHAN
1/2 kg udang (buang kulit, belah belakang, cuci bersih)
4 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
3 biji cili padi - tumbuk
2 sudu tempoyak
serbuk kunyit (bagi naik seri warna)
1/2 helai daun kunyit / 3 daun limau purut
1/2 kg udang (buang kulit, belah belakang, cuci bersih)
4 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
3 biji cili padi - tumbuk
2 sudu tempoyak
serbuk kunyit (bagi naik seri warna)
1/2 helai daun kunyit / 3 daun limau purut
CARA MASAK
1. Masukkan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk
2. Masukkan tempoyak dan sedikit serbuk kunyit supaya lagi cantik
warnanya
3. Masukkan udang dan tambah sedikit air
4. Masukkan garam, gula, perisa (kalau nak)
5. Masukkan daun kunyit/limau purut
6. Siap. Sedap sungguh makan dengan nasi panas2
No comments:
Post a Comment