Wednesday, 22 May 2019

RESEPI RENDANG LOKAN


BAHAN BAHAN
4 kilo lokan (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
2 biji bawang besar  + 4 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar cili padi yang dikisar
4 sudu besar cili kering yang dikisar
2 inci kunyit hidup (dikisar)
2 biji bawang besar (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
5 hiris halia 
1 batang serai (dihiris)
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok) 
1/2 keping asam keping
+-2 sudu besar gula merah/melaka
garam secukup rasa

CARA MASAK
1. Lokan direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.

2. Tumiskan bahan2 yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.

3. Masukkan lokan + garam + gula merah  Kacau sebentar

4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit.

5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang dengan nasi atau roti.


No comments:

Post a Comment