BAHAN BAHAN
4 kilo lokan (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
2 biji bawang besar + 4 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar cili padi yang dikisar
4 sudu besar cili kering yang dikisar
2 inci kunyit hidup (dikisar)
2 biji bawang besar (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
5 hiris halia
1 batang serai (dihiris)
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
1/2 keping asam keping
+-2 sudu besar gula merah/melaka
garam secukup rasa
CARA MASAK
1. Lokan direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
2. Tumiskan bahan2 yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
3. Masukkan lokan + garam + gula merah Kacau sebentar
4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit.
5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang dengan nasi atau roti.
No comments:
Post a Comment