Thursday, 17 September 2020

MASAK TAUCHU IKAN KERISI

 

BAHAN BAHAN
2 keping ikan kerisi
2  sb tauchu
1  biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
4  biji cili merah - hiris
1 inci halia - hiris
1 sk pes asam jawa
1  cawan air
3 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa
 
CARA CARA
Lumur ikan bersama garam dan kunyit, kemudian goreng dahulu dan ditoskan.

Tumis bawang putih, bawang besar dan halia yang dihiris sehingga wangi. Masukkan cili merah dan cili padi.

Kemudian masukkan tauchu, dikacau sebentar sebelum masukkan air, air asam jawa. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan gula.

Bila mendidih, masukkan ikan sekejap sahaja. Sesuaikan rasa, jika air kurang boleh ditambah air

No comments:

Post a Comment