Wednesday, 16 September 2020

KERABU BUAH BEKO



BAHAN-BAHAN:
1 biji buah beko
1 ekor ikan kembung-rebus
1/2 biji kelapa parut-buat kerisik dan simpan sikit untuk amik santan pekat.
15 biji lada hitam
2 labu bawang merah
sedikit budu-1 sudu besar.
1 biji asam limau nipis
Garam secukup rasa
5 biji cili api.

CARA-CARA
Buah beko hendaklah di layurkan diatas api hingga lembik or kulit tertanggal dan dihiris nipis-nipis.

Kelapa parut di buat kerisik dalam 3 sudu dan selebihnya di perah santan

Tumbuk lada hitam dan juga 1 labu bawang merah, kemudian masukkan isi ikan yang direbus tadi.

Masukkan dalam bekas besar buah beko yang dihiris dan juga lada hitam yang ditumbuk dengan bawang dan isi ikan tadi.

Masukkan kerisik dan di perah santan

Masukkan garam secukup rasa dan juga budu.

Perah asam limau dan mayang bawang serta juga cili api


No comments:

Post a Comment