BAHAN-BAHAN:
1 biji buah beko
1 ekor ikan
kembung-rebus
1/2 biji kelapa
parut-buat kerisik dan simpan sikit untuk amik santan pekat.
15 biji lada hitam
2 labu bawang merah
sedikit budu-1 sudu
besar.
1 biji asam limau
nipis
Garam secukup rasa
5 biji cili api.
CARA-CARA
Buah beko
hendaklah di layurkan diatas api hingga lembik or kulit tertanggal dan dihiris
nipis-nipis.
Kelapa parut di
buat kerisik dalam 3 sudu dan selebihnya di perah santan
Tumbuk lada hitam
dan juga 1 labu bawang merah, kemudian masukkan isi ikan yang direbus tadi.
Masukkan dalam
bekas besar buah beko yang dihiris dan juga lada hitam yang ditumbuk dengan
bawang dan isi ikan tadi.
Masukkan kerisik dan di perah santan
Masukkan garam
secukup rasa dan juga budu.
Perah asam limau
dan mayang bawang serta juga cili api
No comments:
Post a Comment