Wednesday, 16 September 2020

KERABU BUNGA BETIK


BAHAN BAHAN
1 mangkuk bunga betik (dari pokok betik jantan)
7 batang cili api, 
4 biji bawang merah , 
3 biji bawang putih, 
0.5gram udang kering,
1 cawan kelapa parut, 
belacan, 
assam jawa dan asam keping, 
garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAAN
Bunga betik di rebus bersama 3 asam keping untuk hilangkan rasa pahit(rebus hingga empuk) 

Cili, bawang merah dan putih, udang kering, belacan ditumbuk bersama sedkit garam,Gaulkan kelapa parut bersama bahan tumbuk, asam jawa, gula dan garam. 

Bunga betik ditoskan untuk hilangkan air.  Masak bahan yang digaul tadi dalam kuali. 

masak atas api hingga berbau wangi, rasa asam garam dan gula baru masukkan bunga betik dan kacau selama 5 minit. Angkat sedia untuk dimakan


No comments:

Post a Comment