Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
BAHAN-BAHAN
- 3 ekor ketam nipah- bersihkan, umur garam dan kunyit
BAHAN LAIN
- 5 Ulas Bawang Putih - Ditumbuk Asing
- 3 Ulas Bawang Merah - Ditumbuk Asing
- 2" Halia - Dimayang Halus
- 6 Biji Cili Padi - Dihiris Nipis (Terpulang Pada Tahap Kepedasan Memasing La Ya...)
- Garam
- Gula
- 1/2 Cawan Air
- Daun Limau Purut
BAHAN SOS
- 3 sdm sos cili
- 3 sdm sos tomato
- 2 sdm sos tiram
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak.Goreng ketam tadi dan ketepikan.
- Keluarkan Minyak Dalam Kuali Sedikit Utk Menumis.
- Masukkan Cili Padi Hiris Dan Goreng Sedikit Layu.
- Masukkan Bahan Lain Seperti Bawang Putih,Halia Dan Bawang Merah Yang Telah
- Ditumbuk.Tumis Sehingga Kekuningan Dan Agak Garing.
- Masukkan Bahan Sos.Tambah Air.Kacau Sehingga Kuah Masak Dan Mesra.Masukkan Garam Dan Gula. Masakkan Juga Bahan2 Untuk Kaler2 Tadi
- Sekiranya Hendakkan Kuah Yang Agak Pekat,Boleh Dibancuh Dgn Sedikit Air Dan Campuran Tepung Jagung.
- Tutup Api Dan Curahkan Di Atas Ketam Tadi
No comments:
Post a Comment