Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand
- 300 gram kepah (dibersihkan)
- 2 batang serai (diketuk)
- 1 inci halia (diketuk)
- 1-2 sb cili kisar
- 3-4 biji cili padi (diketuk)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 helai daun limau purut
- 2 sb sos cili
- 1 sb sos tiram
- 1 sb sos tomato
- 1 sb kicap manis
- sedikit hirisan daun sup
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis serai, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan cili padi. Tumis lagi.
- Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis dan sedikit air. Kacau hingga mendidih.
- Kemudian masukkan kepah, daun sup dan daun limau purut. Gaulkan rata2 hingga masak. Boleh tambah garam dan gula jika perlu...
No comments:
Post a Comment