Siput buluh atau pepahat juga dikenali sebagi ambal (Sabah/Sarawak) adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan. Nama saintifiknya ialah "Ensis arcuatus" Siput buluh merupakan siput bercengkerang memanjang itu mudah diperoleh di kawasan pantai berlumpur di Malaysia, terutama di Terengganu, Selangor, dan Sabah dan dijadikan sumber pendapatan oleh golongan nelayan. Spesies siput buluh turut terdapat di California (Amerika Syarikat), China dan Hong Kong
BAHAN-BAHAN
- 1 kg pepahat
- 2 sudu minyak
- 2 helai daun limau purut
BAHAN TUMBUK :
- 10 cili padi merah
- 2 cili merah
- 1/2 bawang besar
- 3 bawag putih
- 1 batang serai
- 1/2 sudu teh belacan
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh gula
CARA PENYEDIAAN
- Bersihkan pepahat @ siput buluh untuk membuang pasir & selutnya
- Panaskan minayk & tumis bahan tumbuk hingga harum
- Masukkan pepahat & goreng hingga semua buluhnya terbuka & nampak isi dalamnya sudah keras
- Tambah daun limau purut & sesuaikan rasa
No comments:
Post a Comment