Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
- Ketam Bakau 4-5 ekor
- Sedikit kunyit serbuk
- 1/4 sudu teh garam
- 3 biji kuning telur masin yang telah direbus, lenyekkan sampai hancur
- Sikit putih telur masin yang telah direbus tadi dalam setengah biji, lenyek hancur sekali dengan kuning telur
- cili padi ikut suka
- 2 tangkai daun kari
- 1/4 cawan susu sejat
- 3-4 sudu butter
PROSE PENYEDIAAN
- Hancurkan telur masin dulu
- Ketam dibuang kulit kerasnya, cuci bersih dan toskan. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata.
- Panaskan minyak dan goreng garing dan badan ketam mesti terendam.
- Keluarkan minyak dari menggoreng tadi, tinggalkan sedikit, anggaran 1 sudu teh. Masukkan butter dan biar butter cair.
- Tumis daun kari sampai naik bau, masukkan cili padi tadi. Kacau rata dan masak hingga layu.
- Masukkan kuning dan putih telur masin, kacau rata dan tuang susu sejat. Masak hingga berbuih dan masukkan ketam goreng, gaul rata dan kecilkan api.
- Masukkan garam. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api.Masukkan cili giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
- Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi, agak-agaklah kuah nak banyak mana ye.
- Kacau hingga rata, masukkan asam keping, gula dan garam.
- Akhir sekali masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut. Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk. Siap
No comments:
Post a Comment