Friday 13 November 2020

KETAM NIPAH MASAK GORENG CILI

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 4 ekor ketam
  • 10 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 3 sudu sos cili
  • 2 sudu sos tiram
  • Garam
  • Gula

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Bersihkan ketam. Ketam dibelah dua. Gaul rata dengan kunyit dan garam. Panaskan minyak. Goreng ketam sehingga garing. Angkat dan toskan.
  • Rendam cili kering dengan air panas. Kemudian kisarkan cili kering sehingga halus.
  • Bawang besar dipotong kasar.
  • Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar. Kacau sehingga masak.
  • Masukkan cili kering yang dikisar tadi. Gaul sehingga pecah minyak.
  • Masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau
 

No comments:

Post a Comment