Saturday 14 November 2020

KETAM MASAK SAMBAL

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 3 ekor ketam nipah
  • 30 batang cili kering
  • 2 biji bawang besar
  • 2 biji bawang putih
  • 1 batang serai
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 4 cawan air
  • Daun sup sebagai hiasan

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Satukan cili kering, bawang besar, bawang putih, serai & masukkan 2 cawan air.. Kisar sehingga hancur & halus..
  • Panaskan minyak dan masukkan campuran cili kedalam kuali. Masak hingga separa naik minyak dabn masukkan ketam.
  • Renehkan ketam tu sehingga naik minyak Bila sambal dah naik minyak, masukkan garam & gula secukup rasa, kacau hingga sebati.
  • Tutup api & siap untuk dihidang..

No comments:

Post a Comment