Sunday 8 November 2020

SELISIP GORENG TUMIS KUNYIT

Selisip merupakan sepsis dalam keluarga kekapis. Kekapis atau juga dikenali sebagai kapis, ialah moluska bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan digunakan sebagai bahan makanan. Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling selamat untuk dimakan secara mentah. Racun, bakteria, dan virus cenderung terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses penapisan air laut oleh cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis ini biasanya tidak dijumpai atau mengecut.

BAHAN-BAHAN

  • Isi selisip secukupnya
  • 2 biji bawang putih - dihiris halus
  • 3 biji bawang merah- dihiris halus
  • sedikit halia-  dihiris halus
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • lada hidup dan bawang besar, dipotong- potong
  • minyak untuk menumis
 
PROSES MASAK

  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan hiris hingga kekuningan.
  • Masukkan isi selisip tadi , garam dan serbuk kunyit.
  • Akhir sekali, tambahkan hirisan lada hidup dan bawang besar. Siap untuk dihidang

No comments:

Post a Comment