Saturday 14 November 2020

KETAM MASAK TUMIS CILI

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 3 ekor ketam
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 4 ulas cili padi
  • 2 batang serai
  • Sedikit minyak
  • Sedikit garam

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak..tumis bawang besar yang dipotong dadu..bawang putih..halia yang telah dihiris. Dah wangi..masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan serai yang telah dititik. Tumis..masukkan sos cili..sos tiram..sos ikan dan kicap manis. Kacau hingga sebati.
  • Masukkan ketam. Kacau hingga sebati..kalau agak kering..masukkan sedikit air. Masukkan daun limau purut.
  • Masukkan sedikit garam kacau sebati. Ketam dah masak..taburkan dengan hirisan cili padi dan daun limau purut. Siap.

No comments:

Post a Comment