Tiram adalah sejenis haiwan bercangkerang (kerang-kerangan) dengan kulit yang agak leper. Dagingnya memiliki kalori yang rendah dan isinya mengandung kalsium dan vitamin A. Tiram paling terkenal kerana menghasilkan mutiara secara semulajadi. Nama umum tiram digunakan bagi beberapa kumpulan mollusk dwicangkerang yang berlainan, yang kebanyakannya tinggal di habitat laut atau air payau. Cangkerangnya terdiri dari dua kerangka berkalsium yang mengelilingi isi yang lembut. Ingsang menapis plankton daipada air, dan otot adukor digunakan bagi mengekalkan kerangka tertutup.
BAHAN-BAHAN
- 300 gm isi Tiram
- 2 ulas bawang merah-di hiris
- 1 ulas bawang putih-di hiris
- 1 inci halia
- 1 labu bawang besar
- 2 biji ubi kentang
- suhun secukupnya
- daun sup secukupnya
- kicap secukupnya
- garam secukup rasa
- 3 sudu besar minyak masak
CARA MEMBUATNYA
- Tumis bahan2 dihiris hingga garing
- Masukkan kentang,kicap dan sedikit air
- Bila kentang empuk masukkan kupang,suhun,bawang besar & garam secukup rasa
- Akhir sekali masukkan daun sup
- Sedia untuk dihidangkanTutup dengan penutup untuk 5 minit lepastu masukkan garam secukup rasa . Kacau
No comments:
Post a Comment