Saturday 14 November 2020

KETAM MASAK SOK

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • Ketam
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Tomato
  • Sos Cili
  • Sos Tiram
  • Garam Secukup rasa
  • Timun ( sebagai hiasan)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Gorengkan ketam dan toskan
  • Tumiskan bawang merah,bawang putih,Sos Cili,Sos Tiram,tomato dan garam secukup rasa..
  • Boleh gaulkan Si ketam bersama bahan tumis itu. curahkan sahaja tumisan itu diatas ketam yang sudah digoreng Siap..Makan dengan nasi panas pun sedap

No comments:

Post a Comment