Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
- 3 ekor ketam
- 2 biji telur masin
- 3 sudu besar butter
- 1/4 - 1/2 cawan susu cair
- 2 tangkai daun kari
- 3 ulas bawang putih
- 2-3 biji cili padi - hiris
- Sedikit garam dan gula
PROSES PENYEDIAAN
- Belah ketam kepada dua atau empat bahagian.Cuci bersih.
- Rebus telur masin. Kemudian keluarkan isinya dan hancurkan.
- Panaskan butter, tumis bawang, cili dan daun kari hingga naik bau.
- Kemudian masukkan susu cair. Dan masukkan sekali ketam.
- Tutup kuali supaya ketam masak sepenuhnya. Sesekali balik2kan supaya masak sekata.
- Apabila kuah hampir kering, masukkan telur masin dan gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Garam jangan banyak sbb telur dah masin.
- Keringkan sebentar dan matikan api. (hana tinggalkan sedikit gravy) Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment