Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.
BAHAN BAHAN
- 1 kg kepah - direndam dalam air terlebih dahulu untuk mengeluarkan pasir
- 3 sudu besar serbuk kari daging/ayam
- 2 tangkai daun kari
- 1 kiub ikan bilis
BAHAN-BAHAN KISAR:
- 2 labu bawang besar
- 1 inci halia - di mayang
- 10tangkai cili kering - direndam dalam air panas hingga lembut
- 2 ulas bawang putih
- 2 batang serai - di mayang halus
CARA PENYEDIAAN
- Masukkan 2 sudu besar minyak kedalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan pula serbuk kari, kiub ikan bilis dan daun kari. Kacau hingga rata.
- Seterusnya masukkan kepah, kacau rata dan tutup kuali sebentar hingga kulit lala terbuka dan sebati dengan kuah. Rasakan garam dan gula mengikut selera masing-masing.
- Jika inginkan kuah yang lebih bolehlah di tambah sedikit air dan setelah masak masukkan ke dalam mangkuk dan sedia untuk di hidangkan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment