Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.
- 2 kilo kepah segar
- 2 batang serai
- 1 bunga kantan- dibelah dua
- Asam jawa secukup rasa atau asam keping
- Segenggam daun kesum/ 1 ikat
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR
- 10 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci lengkuas
- 2 inci halia
- 3 cm belacan
PROSES MASAK
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau.Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak.Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.
- Seterusnya daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan terus masukkan semua kepah .
- Masukkan garam dan gula kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Bila dah hampir masak kepah akakn keluarkan air dan akan cengkerangnya terbuka .
- siap dan makan bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment