Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.
BAHAN BAHAN
- 1/2 kg Lala
- 1 sudu besar udang kering ( cincang )
- 1 sudu kecil bawang putih ( cincang )
- 1 sudu kecil bawang merah ( cincang )
- 6 tangkai cili kering ( potong halus )
- Beberapa tangkai daun kari
- 1 sudu besar rempah kari ikan - jadikan pes
- 1 biji bawang besar ( potong besar )
- 1 sudu besar kicap
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak
- Masukkan udang kering, bawang kecil dan bawang putih. Goreng sampai naik wangi.
- Kemudian masukkan daun kari dan cili kering.
- Masukkan pes kari ikan tadi. Goreng sampai wangi.
- Letakkan garam, gula dan serbuk perasa mengikut kehendak anda.
- Masukkan lala dan bawang besar tadi.
- Goreng sehingga anda rasa lala masak.
- Masukkan kicap dan gaulkan sekali lagi.
No comments:
Post a Comment