Wednesday 11 November 2020

KEKAPIS MASAK PEDAS

Kekapis atau juga dikenali sebagai kapis, ialah moluska bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan digunakan sebagai bahan makanan. Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling selamat untuk dimakan secara mentah. Racun, bakteria, dan virus cenderung terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses penapisan air laut oleh cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis ini biasanya tidak dijumpai atau mengecut.

BAHAN-BAHAN

500gm kg kekapis

1 sudu besar sos ikan

1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos cili

1 batang serai, dititik

2 helai daun limau purut, dicarik kasar

sedikit air asam jawa

garam dan gula secukup rasa

minyak masak

daun ketumbar, hiris kasar

 

BAHAN KISAR

4 biji cili merah

4-5 biji cili padi

1/2 inci halia

3 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

 

CARA MASAK

Basuh kekapis dan rendam seketika untuk keluarkan sisa kotor. Bilas dengan air dan toskan.

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga wangi.Masukkan serai, sos tiram, sos ikan dan air asam jawa.

Masukkan kekapis  dan limau purut, kacau bersama baham tumis dengan sekata. Tambahkan sedikit air supaya berkuah dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

Angkat dan taburkan daun ketumbar

No comments:

Post a Comment