Friday, 13 November 2020

KETAM NIPAH MASAK BERLADA

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • Ketam Nipah dibersihkan (Boleh juga dikerat 2 atau 1 ekor)
  • Pes cili (4 sudu)
  • Bawang merah (4 ulas)
  • Bawang putih (1 ulas)
  • Bawang besar dipotong ulat (1/2 biji)
  • Air asam jawa (secukupnya)
  • Garam (secukup rasa)
  • Gula (secukup rasa)
  • Minyak untuk menumis (secukupnya)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Tumis bawang putih (diketuk) hingga wangi, diikuti dengan bawang merah (dipotong halus).
  • Masukkan pes cili. Kacau hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau sebati.
  • Masukkan bawang besar. Biar hingga bawang besar layu. Barulah masukkan ketam dan air asam jawa. Kacau sebati.
  • Tutup kuali supaya ketam masak sekata. Kacau hingga pecah minyak sebelum dihidang

No comments:

Post a Comment