Friday, 13 November 2020

KETAM NIPAH MASAK SAMBAL

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

4 Ekor Ketam Nipah ( Salut Dengan Telur Dan Garam, Lepas Tu Goreng Kejap)

4 Daun Limau Purut

2 Sudu Sos Cili

1 Sudu Sos Tiram

Garam

Gula

Minyak Untuk Menumis

 

BAHAN KISAR :

1/2 halia

10-15 tangkai cili kering

6-7 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

 

PROSES PENYEDIAAN

Goreng ketam yang dah bersalut dengan telur tu kejap je bagi ketam nampak kekuningan. Siap goreng, masuk dalam pinggan letak tepi dulu.

Guna minyak yang sama, tumiskan bahan tumis sampai naik bau .

Masukkan sos cili , sos tiram dan daun limau purut. Kacau

Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Akhir sekali, masukkan ketam dan kacau. Biarkan sekejap biar semua sebati . Siap!

No comments:

Post a Comment