Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
BAHAN-BAHAN
4 Ekor Ketam
Nipah ( Salut Dengan Telur Dan Garam, Lepas Tu Goreng Kejap)
4 Daun Limau
Purut
2 Sudu Sos
Cili
1 Sudu Sos
Tiram
Garam
Gula
Minyak Untuk
Menumis
BAHAN KISAR :
1/2 halia
10-15
tangkai cili kering
6-7 ulas
bawang merah
3 ulas
bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
Goreng ketam
yang dah bersalut dengan telur tu kejap je bagi ketam nampak kekuningan. Siap
goreng, masuk dalam pinggan letak tepi dulu.
Guna minyak
yang sama, tumiskan bahan tumis sampai naik bau .
Masukkan sos
cili , sos tiram dan daun limau purut. Kacau
Masukkan
garam dan gula secukup rasa.
Akhir
sekali, masukkan ketam dan kacau. Biarkan sekejap biar semua sebati . Siap!
No comments:
Post a Comment