Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
BAHAN-BAHAN
- 4 ekor ketam bakau
- 3 s/b minyak masak
- 3 s/besar sos cili
- 6 s/b sos tomato
- 1 cawan air
- 1 s/k garam
- 1 s/b gula
- 1/2 cawan nenas - jika suka [dipotong dadu]
- 2 biji tomato [dibelah]
- 1 biji telur [pukul sikit]
- 1 pokok daun bawang [mayang 1 inci]
- Cili Kering/Cili Merah
BAHAN HIRIS
- 2 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
- Masukkan air, sos cili, sos tomato dan ketam. Biarkan mendideh.
- Masukkan garam dan gula sedikit.
- Masukkan telur dan kacau sikit. Biarkan mendidih.
- Masukkan buah tomato dan nenas dan kacau rata.
- Bila dah nampak pekat masukkan daun bawang dan angkat. Masukkan dalam pinggan besar
No comments:
Post a Comment