Saturday 14 November 2020

KETAM MASAK KARI

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 2 ekor ketam dibersihkan dan dibelah 2
  • 3 sudu bsr rempah kari ikan
  • 2 sudu bsr rempah kari daging 
  • 1 sudu teh halba
  • 1 sudu teh biji sawi
  • 5 tangkai daun kari
  • 4 cwn santan dari sebiji kelapa
  • 1 sudu teh kicap manis
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit air 
  • sedikit minyak utk menumis

 

BAHAN HIRIS

  • 5 ulas bwg kecil
  • 4 ulas bwg putih
  • 1 inci halia

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak  dan masukkan halba dan biji sawi.Add bhn hiris biar naik bau.Kacau rata.
  • Bila bahan tumis dah naik bau masukkan rempah kari. kacau rata dan masukkan sedikit air serta daun kari.kacau lagi.biar bahan tumis pecah minyak.
  • masukan air asam jawa serta ketam.gaul rata ketam hingga sebati dengan bahan rempah.Tutup permukaan periuk dgn penuntup periuk.
  • Bila ketam dah berubah warna kemerahan addkan santan.Kalau santan terlalu pekat masukkan sedikit air. Kacau rata Biar santan mereneh dan memekat.
  • Bila kuah dah memekat addkan sedikit kicap manis.serta garam.Imbangi rasanya..kacau rata  dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment