Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.
- 1kg Kepah
- 4 ulas bawang putih - dicincang halus
- 1 biji bawang besar - dipotong bulat atau separa
- 10 biji cili padi merah + hijau - dipotong memanjang
- 3 inchi halia - dipotong halus memanjang
- 1 biji cili besar merah - dipotong serong
- Daun ketumbar - dibuat hiasan
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak
- 2 sudu sos tiram
CARA MENYEDIAKAN
- Masak lala tanpa menggunakan minyak..tutup kuali dan biakan seketika sehingga lala masak..Masukkan lala di mangkuk dan asingkan airnya dimangkuk yang lain.
- Masukkan sedikit minyak,tumis bawang putih,bawang merah,halia dan cili padi sehingga naik bau..
- Masukkan cili besar merah,sos tiram dan sedikit garam..kacau rata..
- Curahkan air lala..gaul dan rasa tahap masin..jika kurang,tambah sedikit garam.
- Masukkan lala..gaul sekata..jangan lupa masukkan daun ketumbar sebelum api ditutup..
No comments:
Post a Comment