Kekapis atau juga dikenali sebagai kapis, ialah moluska bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan digunakan sebagai bahan makanan. Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling selamat untuk dimakan secara mentah. Racun, bakteria, dan virus cenderung terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses penapisan air laut oleh cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis ini biasanya tidak dijumpai atau mengecut
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm isi kekapis -. Angkat dan toskan.
- 100 gm halia - dihiris
- 1 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih } dihiris
- 20 biji cili padi
- 2 biji limau nipis - ambil jus
- 1 biji tomato
- 50 gm sos tiram
- Garam dan gula
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bahan hiris.
- Masukkan air, sos tiram, perasa dan kekapis
- Masukkan jus limau dan lokan. Gaulkan bersama
No comments:
Post a Comment