Siput buluh atau pepahat juga dikenali sebagi ambal (Sabah/Sarawak) adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan. Nama saintifiknya ialah "Ensis arcuatus" Siput buluh merupakan siput bercengkerang memanjang itu mudah diperoleh di kawasan pantai berlumpur di Malaysia, terutama di Terengganu, Selangor, dan Sabah dan dijadikan sumber pendapatan oleh golongan nelayan. Spesies siput buluh turut terdapat di California (Amerika Syarikat), China dan Hong Kong.
BAHAN-BAHAN KISAR
- 200 – 300 gram Siput Buluh/Pepahat
- Cili Kering 10 Tangkai
- Bawang Besar 1 Biji
- Kunyit Hidup 3 Inci (Byk lg sedap)
- Lengkuas 1 Inci
- Halia 1 Inci
- Belacan 1 Inci
- Jintan Putih 1 Sudu
LAIN LAIN BAHAN
- Sos Tomato 2 Sudu
- Sos Cili 2 Sudu
- Sos Tiram 2 Sudu
- Gula
CARA PENYEDIAAN
- Tumis bahan bahan blender sampai pecah minyak,
- Masukkan bahan bahan sos2, siput buluh dan petai..
- tutup sekejap,masak sehingga kering.siap
No comments:
Post a Comment