Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.
BAHAN-BAHAN
- 1 kg kepah, dibersihkan
- 4 papan petai, ambik isinya
- 2 sudu tauchu
- 1 biji bawang besar, hiris berangkai
- 1/2 camca besar pes asam jawa
- 2 senduk nasi penuh cili kisar
- Sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci belacan
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan pecah minyak. Guna api kecil dan kacau sekali sekala.
- Masukkan pes asam jawa dan tauchu dan kacau rata. Tambah isi petai dan sedikit air. Masak hingga petai lembut.
- Masukkan kepah dan bawang besar. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula (atau kalau anda suka manis, boleh tambah sedikit lagi).
- Kacau rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api, Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...
No comments:
Post a Comment