Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.
BAHAN BAHAN- 1 kg kepah
- 4 Ulas bawang putih (diketuk)
- 1 Biji lada besar merah (ditumbuk)
- 4 Biji lada hijau (ditumbuk)
- 3 Sudu besar sos tiram
- 1/2 cawan air
- 20 Helai daun selasih
- 1 Sudu teh gula
- Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan 3 sudu besar minyak masak
- Tumis bawang putih sehingga layu
- Masukkan lada yang ditumbuk dan tumis sehingga layu
- Masukkan sos tiram, kemudian masukkan air
- Masukkan gula dan garam secukup rasa
- Masukkan lala dan gaul rata
- Biarkan sekejap sehingga kepah terbuka
- Masukkan daun selasih dan gaul rata
- Tutup kuali dan biarkan sebentar sehingga masak.
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment