Tuesday, 10 November 2020

KEPAH MASAK SELASIH

Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.

BAHAN BAHAN

  • 1 kg kepah
  • 4 Ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 Biji lada besar merah (ditumbuk)
  • 4 Biji lada hijau (ditumbuk)
  • 3 Sudu besar sos tiram
  • 1/2 cawan air
  • 20 Helai daun selasih
  • 1 Sudu teh gula
  • Garam secukup rasa


CARA PENYEDIAAN

  • Panaskan 3 sudu besar minyak masak
  • Tumis bawang putih sehingga layu
  • Masukkan lada yang ditumbuk dan tumis sehingga layu
  • Masukkan sos tiram, kemudian masukkan air
  • Masukkan gula dan garam secukup rasa
  • Masukkan lala dan gaul rata
  • Biarkan sekejap sehingga kepah  terbuka
  • Masukkan daun selasih dan gaul rata
  • Tutup kuali dan biarkan sebentar sehingga masak.
  • Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment