Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.
- 1 kg kepah
- *3 biji bawang merah
- *3 ulas bawang putih
- *18 biji cili padi (pedas ikut sukalah eh)
- *1/2 inci halia
- 1 batang serai diketuk
- 1 kpg asam gelugor
- garam n perasa
- 1 1/2 cwn santan pekat
- 3 cwn air
CARA MENYEDIAKAN
- Tumbuk bahan bertanda *
- Masukkan bahan yg telah di tumbuk, air, serai n lala dlm periuk, reneh hingga mendidih.. Masukkan asam keping..
- Bila kepah hampir masak masukkan santan biar mendidih... pastikan jangan sampai pecah santa.
- Masukkan garam dan perasa kalau suka.
No comments:
Post a Comment