Tuesday 10 November 2020

KEPAH MASAK SWEET SOUR

Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.

BAHAN BAHAN

  • 5-6 ekor udang saiz besar
  •  3 sudu besar minyak
  • 2 sudu kecil cili kisar
  • 4 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • nenas (dipotong cube)
  • 1 biji bawang besar (potong bulat)
  •  daun bawang
  • 1 sudu besar sos ikan
  • Bahan hiris halus:
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  •  2 cm halia

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak, goreng udang separuh masak, angkat dan asingkan.
  • Dalam minyak yang sama, tumis bahan hiris halus sehingga wangi.Kemudia masukan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dan masukan sos cili,sos tomato, sos ikan dan sedikit air. Kacau sebati sehingga mendidih.
  • Masukkan udang, nenas dan bawang besar. Masak seketika, angkat dan hiaskan dgn daun bawang.
  • Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment