Sunday 10 October 2021

RESEPI GULAI DAGING CINCANG

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • Daging lembu cincang tempatan setengah kg (direbus hingga empuk)
  • # bawang merah besar(bawang India) 2 labu
  • # halia 1 setengah inci
  • # bawang putih 2 ulas
  • # cili kering 5 tangkai direndam, dibersihkan
  • rempah 4 sekawan(kulit kayu manis +++)
  • santan dari setengah biji kelapa kering air.. airnya nak guna)
  • asam keping 1
  • garam secukup rasa
  • manisan/gula melaka secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis


PROSES PENYEDIAAN

  1. bahan bertanda # dimesin sekali
  2. Tumiskan rempah 4 sekawan diikuti dengan bahan yang dimesin. Dikacau-kacau sebentar sebelum dimasukkan rempah gulai yang telah dijadikan pes(campur sedikit air masak)
  3. Biarkan rempah betul2 masak... guna api kecil, jangan sampai hangit... kalu hangit...habis.. dah tak sedap gulai, hilang wanginya..
  4. Kemudian masukkan daging bersekali dengan air rebusannya. Kacau-kacau biar bersalut dengan rempah di dalam periuk.
  5. Masukkan asam keping diikuti dengan santan. Godek2kan santan dan air rebusan daging biar bercampur.
  6. Biarkan gulai masak dengan menggunakan api kecil. Kacau perlahan
  7. Akhir sekali perasakan dengan garam dan manisan.

No comments:

Post a Comment