Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.
BAHAN-BAHAN:
- 300 gm udang
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 sdb rempah kari
- 1/2 cawan santan
- 1/6 biji nenas
- 1 tangkai daun kari
- Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
- Sediakan bahan
- Tumis bawang yang telah dikisar bersama daun kari. Biar hingga naik bau dan keperangan.
- Masukkan rempah yang telah dicampur sedikit air. Biar hingga mendidih. Kemudian masukkan nenas dan santan. Kacau manja hingga pecah minyak.
- Masukkan udang dan garam serta perasa jika suka. Kacau sebati. Biar hingga cukup masak. Tutup api. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment