Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.
BAHAN-BAHAN:
4-5
ekor udang galah saiz besar @ apa saiz
3
ulas bawang merah *
2
inci lengkuas *
1
inci kunyit *
1-2
biji cili merah *
1
asam keping
2-2
1/2 cawan santan
kacang
buncis/panjang secukupnya
sedikit
garam dan gula @ aji jika suka
PROSES PENYEDIAAN
Kisar
lumat bahan bertanda * dengan sedikit santan. 2.
Satukan
semua bahan kecuali udang dan bahan perasa, masak hingga mendidih sambil
dikacau selalu. Kemudian masukkan udang dan perasa secukup rasa. 3.
Masak
sekejap biar udang masak.
No comments:
Post a Comment