Sunday 10 October 2021

RESEPI GULAI UDANG GALAH

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

4-5 ekor udang galah saiz besar @ apa saiz

3 ulas bawang merah *

2 inci lengkuas *

1 inci kunyit *

1-2 biji cili merah *

1 asam keping

2-2 1/2 cawan santan

kacang buncis/panjang secukupnya

sedikit garam dan gula @ aji jika suka

 

PROSES PENYEDIAAN

Kisar lumat bahan bertanda * dengan sedikit santan. 2.

Satukan semua bahan kecuali udang dan bahan perasa, masak hingga mendidih sambil dikacau selalu. Kemudian masukkan udang dan perasa secukup rasa. 3.

Masak sekejap biar udang masak.

No comments:

Post a Comment