Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.
BAHAN-BAHAN:
- 300g udang
- 7 tangkai kacang panjang (hiris serong 2cm)
- 1 tangkai cili merah (hiris serong)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 1 labu bawang besar saiz kecil (kisar)
- 1cm halia (kisar)
- 2 Tbsp serbuk kari daging
- 1 kotak santan KARA
- 500ml air @ 2 gelas
- 1 keping asam gelugur
- minyak untuk menumis
- garam bukit/gula
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan secukupnya minyak di dalam periuk.
- Tumis bahan kisar sehingga wangi
- Masukkan serbuk kari. gaul rata dan tambahkan sedikit air. Tumis sehingga rempah terbit minyak.
- Tuangkan santan kotak kacau sebati dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan udang yang telah dibersihkan dan juga 2 gelas air gaul dan biarkan seketika
- setelah kuah mendidih tambahkan asam keping, kacang panjang dan juga cili hiris
- tambahkan garam dan juga gula mengikut citarasa setelah sayur lembut bolehlah dimatikan api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment