Sunday, 10 October 2021

RESEPI GULAI KEPALA IKAN TENGGIRI

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ketul kepala ikan Tenggiri - kalau kepala kecil boleh guna 2/3 kepala ikan
  • 1 bungkus rempah kari
  • 1 biji bwg besar hiris
  • 4 ulas bwg putih hiris
  • Sedikit daun kari
  • 1 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil kfc halba campur
  • Sedikit air asam jawa
  • Tomato dan bendi secukupnya
  • 1/4 santan pekat
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan.Tumis bahan hiris dan halba campur,minyak biar lebih sedikit baru gulai cantik elok.Slowkan api.Masuk rempah kari,cili kering kisar dan serbuk jintan manis.Kacau rata.
  2. Terus masuk 1 gelas air serta air asam jawa sekali. Masak hingga pecah minyak.Biar masak slow dengan api sederhana.
  3. Masak rempah sampai pekat dan pecah minyak. Masuk santan dan air utk kuah.Kuah jangan terlalu cair ya,biar sedang2 pekat.Biar mendidih,masuk kepala ikan,bendi dan tomato.
  4. Tutup masak sekejap,kalihkan biar masak samarata.Kacau slow supaya tidak hancur.Agak dah masak tutup api dapur. Rasa apa yg kurang,tambah apa yang patut.
  5. Siap,selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment