Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.
BAHAN-BAHAN:
- 500 gram udang sederhana besar
- 6 papan petai
- 4 sudu rempah kari daging
- 1/2 cawan santan sederhana cair
- 2 tangkai daun kari
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar
PROSES PENYEDIAAN
- Potong petai kasar kasar, saya potong setiap 3 ulas. Dan bersihkan udang.
- Kisar rempah kari bersama sedikit air dan sebiji bawang besar sehingga halus.
- Hiris bawang putih dan bawang merah. Tumis kan bersama daun kari sehingga naik wangi dan sedikit perang. Kemudian masukkan rempah dan tumiskan sehingga pecah minyak.
- Apabila rempah pecah minyak, masukkan sedikit air untuk dptkan sedikit kuah.
- Biar sehingga kuah menggelegak. Masukkan pula udang dan petai. Perasakan dgn garam. Akhir sekali masukkan santan.
- Dh pun siap resepi gulai petai bersama udang. Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment