Sunday, 10 October 2021

RESEPI GULAI UDANG DENGAN PUCUK UBI

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 300 gram udang
  • 1 ikat pucuk ubi
  • 12 biji cili api (merah+hijau)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 200 ml santan pekat
  • 100 ml air
  • 1 keping Asam gelugor
  • Sedikit garam

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumbuk dahulu cili api bersama kunyit
  2. Masukkan santan dan air.. Kemudian masukkan bahan tumbuk..kacau rata..
  3. Masukkan serai dan udang.. Kacau sekejap.. Agak udang separuh masak.. Boleh masukkan pucuk ubi.
  4. Letakkan asam Gelugor.. Perasakan.. Kacau lagi sampai udang dan pucuk ubi masak.. Kemudian siap

No comments:

Post a Comment