Sunday, 10 October 2021

RESEPI GULAI UMBUT KELAPA

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • Ambil 1/2 kilo udang.
  • Gunakan Semangkuk umbut kelapa yg hiris nipis.
  • Ambil 1 peket rempah kari udang / ayam.
  • Gunakan 3 ulas bawang merah ditumbuk.
  • Gunakan 1/2 inci halia ditumbuk.
  • Ambil 1 cawan santan pekat.
  • Siapkan 2 cawan air.
  • Sediakan 3 sudu air asam jawa.
  • Siapkan 1/2 sudu besar garam.
  • Sediakan 1/2 sudu teh bahan perasa (ajinamoto - jika suka).

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan bahan..
  2. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau dan keperangan. Masukkan rempah kari yg dibancuh dengan sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak..
  3. Kemudian masukkan air. Biar mendidih seketika. Masukkan udang, umbut kelapa, garam dan bahan perasa..
  4. Apabila masakan mendidih masukkan santan dan akhir sekalu masukkan air asam jawa..
  5. Siap untuk dihidangkan..Tutup masak sekejap,kalihkan biar masak samarata.Kalih slow2 supaya tidak hancur.Agak dah masak tutup api dapur. Rasa apa yg kurang,tambah apa yang patut.
  6. Siap,selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment