Sunday, 10 October 2021

RESEPI GULAI DAGING DENGAN REBUNG

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan. Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • Daging – dibersih dan dihiris
  • Bawang merah – ditumbuk
  • Bawang putih – ditumbuk
  • Halia – ditumbuk
  • Rempah daging babas dicampur dengan sedikit air
  • Cili kisar
  • Kerisik
  • Pati santan
  • Asam keping/air asam jawa
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Rebung – dihiris, kemudian rebus dengan sedikit garam. Rebus hingga lembut dan toskan.

BAHAN TUMIS:

  • Bawang merah – dihiris
  • Bawang putih – dihiris
  • Halia – dihiris
  • Rempah 4 sekawan serba sedikit
  • Daun kari

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan bahan tumis, tumis sehingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan bahan tumbuk bersama serbuk kari, kerisik dan cili kisar. Masak sampai agak pecah minyak.
  3. Masukkan daging, gaul bersama rempah, gaul bagi rata dan biarkan seketika.
  4. Masukkan pati santan, asam keping dan air secukupnya, kacau rata. Masak sampai daging empuk, masa ni bolehlah dimasukkan rebung sekali.
  5. Perasakan dengan garam dan secukup rasa. Tunggu hingga kuah pekat, siap. Saya masak main agak-agak jer takde sukatan. 

No comments:

Post a Comment