Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- Ikan salmon - gaul garam kunyit
- 10 biji bawang kecil - biar sebiji-sebiji
- 5 bawang putih - kerat dua
- 1 ketul halia muda- hiris jejari halus
- 1 cili merah - hiris
- 3 cili padi hijau-belah dua
- 1 sudu teh halba campur
- 1/2 cawan cuka makan
- 1/4 cawan air
- 2 sudu makan gula perang
- 1/2 sudu teh garam
- Minyak untuk goreng & tumis
PROSES PENYEDIAAN
- Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan
- Kurangkan minyak goreng dalam kuali menjadi 2 sudu & tumis halba campur.
- Masukkan cuka & semua bawang kecil, bawang putih & halia. Biar mendidih dalam cuka 1-2 minit supaya bawang & halia rangup.
- Tambah 1/4 cawan air, garam & gula
- Masukkan ikan goreng, cili & biar mendidih
- Sesuaikan rasa kuahnya supaya masam, masin & manis.
No comments:
Post a Comment