Sunday 10 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK CUKA

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • Ikan salmon - gaul garam kunyit
  • 10 biji bawang  kecil - biar sebiji-sebiji
  • 5 bawang putih - kerat dua
  • 1 ketul halia muda- hiris jejari halus
  • 1 cili merah - hiris
  • 3 cili padi hijau-belah dua
  • 1 sudu teh  halba campur
  • 1/2 cawan cuka makan
  • 1/4 cawan air
  • 2 sudu makan gula perang
  • 1/2 sudu teh garam
  • Minyak untuk goreng & tumis
  •  

PROSES PENYEDIAAN

  1. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan
  2. Kurangkan minyak goreng dalam kuali menjadi 2 sudu & tumis halba campur.
  3. Masukkan cuka & semua bawang kecil, bawang putih & halia. Biar mendidih dalam cuka 1-2 minit supaya  bawang & halia rangup.
  4. Tambah 1/4 cawan air, garam & gula
  5. Masukkan ikan goreng, cili & biar mendidih
  6. Sesuaikan rasa kuahnya supaya masam, masin & manis.

No comments:

Post a Comment