Sunday 10 October 2021

RESEPI GULAI DAGING KAMBING

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 kg daging kambing 
  • 1 biji kentang
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • Kayu manis, bunga lawang, pelaga
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sdb rempah kari daging
  • 1 senduk kecil santan
  • 1 sdb tomato puree
  • 1 sdm kerisik
  • Gula perang, garam, perasa
  • Sehelai pandan

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panas minyak. Masuk daun pandan untuk dapat bau wangi. Kemudian masuk kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan daun kari.
  2. Kemudian masuk bahan kisar(bawang besar, bawang putih dan halia). Kacau hingga naik bau dan keperangan.
  3. Masuk rempah kari, kambing dan kentang. Kecilkan api. Kacau sesekali hingga pecah minyak dan kentang serta kambing lembut dan cukup masak.
  4. Masuk santan, gula perang, garam, perasa, kerisik. Kacau perlahan hingga pecah minyak sekali lagi.
  5. Tutup api. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment