Monday, 27 May 2019

RENDANG LANDAK


BAHAN BAHAN (BLENDER)
15tangkai cili kering(potong,rebus,blender dgn sedikit mnyak tnpa air)
10 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
1/2 ibu jari lengkuas
4 batang serai(hiris halus)

BAHAN UTAMA
Daging/ayam tua/arnab/itik(3kg)
4 keping asam keping
1/2 gula melaka(bg saiz yg sebesar tapak tangan.potong 2)
1 botol kerisik
1 kotak sederhana santan kelapa
2 helai daun kunyit hiris nipis2
segengam daun limau purut hiris nipis
perasa

CARA MASAK
Panaskan kuali dengan minyak masak dan masukkan bahan blender td.

Masukkan sekali Asam Keping dan gula melaka. Tumis hingga pecah minyak.

masukkan kerisik, Bahan Utama ,santan,hirisan daun kunyit dan hirisan daun limau serta perasa. Gaul sampai kering semua bahan dalam tu.

rasa semula dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment