Monday, 27 May 2019

LANDAK MASAK KICAP


BAHAN-BAHAN
250 gram daging landak
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos cili
3-4 sudu besar kicap manis
Sedikit cuka
1 biji bawang besar - hiris
4 tangkai cili padi - atau cili hijau dan merah
Daun bawang/daun sup/daun ketumbar

BAHAN TUMIS:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai - ketuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

CARA CARA:
Daging dipotong seperti kiub. Daging kemudiannya dilumur garam dan serbuk kunyit. Ketepikan. Sementara itu, boleh sediakan bahan bahan lain.

Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris. Masukkan sekali bunga lawang dan kayu manis serta serai. Tumis sehingga wangi.


Masukkan cili kering kisar dan kacau rata sehingga cili garing. Masukkan daging dan kacau rata.

Masukkan sedikit air dan biarkan daging sehingga empuk. Jika belum empuk, boleh tambah air.

Setelah daging empuk, masukkan sos cili, kicap manis dan cuka. Biarkan kuah mendidih lama lama supaya ianya sebati dengan air daging. Nota: masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.

Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dihiris, cili padi atau cili besar hijau dan merah. Sebelum dihidangkan, tabur dengan daun bawang atau daun saderi.

No comments:

Post a Comment