BAHAN-BAHAN
250 gram
daging landak
1 sudu besar
cili kering kisar
1 sudu besar
sos cili
3-4 sudu besar
kicap manis
Sedikit cuka
1 biji bawang
besar - hiris
4 tangkai cili
padi - atau cili hijau dan merah
Daun
bawang/daun sup/daun ketumbar
BAHAN TUMIS:
3 ulas bawang
merah
2 ulas bawang
putih
1/2 inci halia
1 batang serai
- ketuk
1 batang kulit
kayu manis
2 kuntum bunga
lawang
CARA CARA:
Daging
dipotong seperti kiub. Daging kemudiannya dilumur garam dan serbuk kunyit.
Ketepikan. Sementara itu, boleh sediakan bahan bahan lain.
Panaskan
minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris. Masukkan
sekali bunga lawang dan kayu manis serta serai. Tumis sehingga wangi.
Masukkan cili
kering kisar dan kacau rata sehingga cili garing. Masukkan daging dan kacau
rata.
Masukkan
sedikit air dan biarkan daging sehingga empuk. Jika belum empuk, boleh tambah
air.
Setelah daging
empuk, masukkan sos cili, kicap manis dan cuka. Biarkan kuah mendidih lama lama
supaya ianya sebati dengan air daging. Nota: masukkan air secukupnya untuk
dijadikan kuah.
Akhir sekali,
masukkan bawang besar yang dihiris, cili padi atau cili besar hijau dan merah.
Sebelum dihidangkan, tabur dengan daun bawang atau daun saderi.
No comments:
Post a Comment