1kg daging kambing | dipotong nipis
50ml kicap pekat manis
20ml kicap masin
1 keping gula melaka
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan serbuk cili
1 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh pes asam jawa
1 batang cili hijau | dibelah empat
1liter air atau secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
4cm halia
BAHAN REMPAH TUMIS:
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
CARA MEMASAK:
1. Rebus daging di dalam periuk tekanan untuk mempercepatkan
proses melembutkan daging. Air rebusan disimpan.
2. Panaskan minyak, tumis rempah penumis dan bahan kisar hingga
wangi.
3. Kemudian masukkan daging, air rebusan serbuk lada hitam,
serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, jintan putih, asam jawa,
gula melaka, kicap manis, kicap masin.
4. Masaklah sehingga air separuh kering kemudian masukkan cili
hijau.
5. Masak lagi sehingga air betul-betul kering. Tutupkan api dan
sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment