Monday, 27 May 2019

KERABU SOTONG


BAHAN-BAHAN
3 ekor sotong
1/2 biji bawang besar - hiris
1/2 biji tomato - hiris
4 biji cili api - hiris
1 tangkai daun ketumbar - hiris
1 batang serai - hiris
2 bij bawang putih - ketuk
1@2 biji limau kasturi - perah buang biji
1 sudu sos ikan (kalau ada)
1 paket suhun
Gula, garam - secukupnya

CARA MASAK
1. Rebus sotong dan suhun sebentar.  Agak-agak dah masak, tos dan ketepikan.

2. Dalam bekas lain, campurkan air limau kasturi, sos ikan dan bawang putih. Rasakan dengan gula dan garam ikut selera anda.

3. Campur semua bahan-bahan yang dah dihiris halus dengan kesemua bahan-bahan tadi termasuk sotong dan suhun. Siap.

No comments:

Post a Comment