Wednesday, 29 September 2021

RESEPI TELUR SOTONG MASAK RENDANG

Sebut pasal sotong, kita tahu ia antara makanan kegemaran dalam keluarga Seafood dan sangat popular dalam penyediaan makanan harian samaada di Malaysia atau pun seluruh dunia. Walaubagaimanapun di dalam badan sotong ada satu lagi bahagian darinya yang merupakan antara yang boleh diasingkan dan dijadikan makanan yang sangat lazat iaitu telur Sotong. Telur sotong amat popular bagi penggemar makanan ini dan boleh dimasak dalam pelbagai resepi secara tradisional ataupun moden.

BAHAN BAHAN

  • 500 gm sotong sederhana
  • 1 biji kelapa
  • 2 sudu besar kerisik
  • Daun limau purut
  • Daun kunyit
  • Garam
  • Gula
  • Minyak

 

BAHAN-BAHAN DIKISAR:

  •  20 tangkai cili kering
  • 10 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 3 sm lengkuas
  • 3 sm halia
  • 2 sm kunyit hidup

 

PROSES  PENYEDIAAN

  1. Bersihkan sotong.Buangkan kulitnya dan basuh. Toskan kering.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan emsin sehingga naik minyak.
  3. masukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit.
  4. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.
  5. Masukkan sotong dan janggutnya. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula.
  6. Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat.
  7. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment