Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat adalah sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. Beras pulut ini akan dimasak bersama santan sebelum disumbat ke dalam sotong sebelum dihidang dengan kuah santan. Ini merupakan resepi asal sotong sumbat yang biasa kita dengar.
BAHAN BAHAN
- Sotong saiz besar
- Isi udang
- Telor
BAHAN SOS:
- Cili kecik
- Gula
- Garam
- Cuka makanan
- Bawang putih
- Bawang merah
BAHAN KISAR UTK INTI:
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
CARA BUAT INTI:
Hancurkan
isi udang
Gaul
dgn telor dan bahan kisar
CARA SUMBAT :
Sumbat
inti tadi dlm sotong. Ambil lidi atau apa shj yg blh cucuk utk tutup sotong dan
kepala dia bersatu.
CARA MASAK SOTONG:
Bakar
sotong sumbat tadi, kemudian bila sudah masak potong sedikit tp jgn bg
terpisah.
CARA BUAT SOS:
Kisar
semua bahan sos tadi, goreng seketika atas kuali dan biarkan gula hancur. Siap!
CARA HIDANGAN:
Curah
sos cili hidup manis tadi. Siap utk dimakan.
No comments:
Post a Comment