Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat adalah sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. Beras pulut ini akan dimasak bersama santan sebelum disumbat ke dalam sotong sebelum dihidang dengan kuah santan. Ini merupakan resepi asal sotong sumbat yang biasa kita dengar.
Pada masa kini sotong sumbat telah dibuat pelbagai variasi mengikut citarasa seperti sotong sumbat kentang, sotong sumbat udang, sotong sumbat telur dan pelbagai lagi menu sotong sumbat lain mengikut citarasa masing- masing.Disini saya kongsikan pelbagai resepi sotong sumbat untuk anda.
BAHAN BAHAN
- 8 ekor sotong saiz besar
- Santan 1 biji kelapa sederhana dapatkan 3 cawan santan pekat
- 2 1/2 gula melaka ( sis guna gula melaka yang tempatan tu tak guna gula melaka siam )
- Garam secukup rasa
- Daun pandan 3 helai
- Beras pulut 1 cawan direndam 1/2 jam sampai kembang
- Lidi sate ( potong serong-serong bagi hujungnya tajam ) atau boleh guna lidi buah
PROSES PENYEDIAAN:
- Sotong dibersihkan dan ketepikan.
- Beras pulut yang telah direndam tadi toskan dan masukkan beras pulut ke dalam sotong.
- Nak bagi senang masuk beras pulut tu, tolakkan dengan chopstick masuk ke dalam perut sotong sampai ke bawah. ( jangan penuh sangat beras pulut tu sebab kat atas nanti nak sumbatkan kepala sotong sampai separa kat mata sotong tu dah ok dah ).
- Tutup lubang dengan kepala sotong.
- Ambil lidi sate dan cucukkan dari hujung kiri ke hujung kanan. Tak kisahlah hujung mana pun tapi pastikan kemas supaya kepala sotong tu tak bergerak. Ok ketepikan.
- Sediakan periuk, masukkan santan, garam secukup rasa, gula melaka dan daun pandan dan masakkan sehingga hilang buih maknanya santan tu dah betul-betul masak.
- Kemudian, boleh masukkan sotong perlahan- lahan ke dalam periuk dan sambil kacau perlahan-lahan.
- Biarkan mendidih sehinggalah kuah tu agak pekat sikit ( tutup periuk masa sotong 1/2 masak sebab nak bagi pulut masak )
- Boleh tutup api jika kuah dah kelihatan agak pekat dan sotong hanya tenggelam sikit-sikit dengan kuah.
No comments:
Post a Comment