Sebut pasal sotong, kita tahu ia antara makanan kegemaran dalam keluarga Seafood dan sangat popular dalam penyediaan makanan harian samaada di Malaysia atau pun seluruh dunia. Walaubagaimanapun di dalam badan sotong ada satu lagi bahagian darinya yang merupakan antara yang boleh diasingkan dan dijadikan makanan yang sangat lazat iaitu telur Sotong. Telur sotong amat popular bagi penggemar makanan ini dan boleh dimasak dalam pelbagai resepi secara tradisional ataupun moden.
BAHAN
BAHAN
- 500 gm telur sotong
- 2 cawan santan pekat
- 2 cm kunyit
- 6 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 1 keping asam keping
- 1 tangkai cili hijau
PROSES PENYEDIAAN
- Bawang merah, bawang putih dan lengkuas ditumbuk halus.
- Masukkan ke dalam periuk bersama-sama
santan.
- Kemudian masak di atas api perlahan
sambil dikacau agar tidak berketul.
- Setelah mendidih, masukkan telur sotong, cili
hijau, asam keping, gula dan garam.
- Tunggu sekejap sambil kacau sehingga
udang masak.
No comments:
Post a Comment